Yaklaşan Kış ve Lastiklerimiz
KIÅž LASTÄ°KLERÄ° HAKKINDA...

Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi bir yol tutuş ve frenaj sağlıyor. Fren mesafesi karda 6-10 metreye kadar kısalıyor.

Son yıllarda özellikle yoğun kar yağışları nedeniyle Türkiye'de de kış lastiği kullanılmaya başlandı.



Karla kaplı zeminlere en uygun lastikler kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Yeni nesil kış lastiklerinde kullanılan silisyum minerali düşük sıcaklıklarda lastik kauçuğunun yumuşaklığını artırarak normal sıcaklık şartlarındakine benzer tutunma sağlıyor.

İKİ KIŞ LASTİĞİ YETERLİ Mİ?

Kış lastiği sadece karda değil, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar. Ancak sadece çekişin bulunduğu tekerleklere değil, dört tekerleğe birden kış lastiği takmak gerekir. Çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği takıp diğer tekerleklerdeki standart lastikler korunursa otomobilin tekerlekleri arasındaki farklı tutunmadan dolayı önden veya arkadan savrulma ihtimali doğar.

NELERE DÄ°KKAT EDÄ°LMELÄ°?

- Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı ekim-kasım ayları ile sona erdiği mart-nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekmektedir

- Kış lastikleri diş derinliğinin 3 mm.�nin altında olmaması gereklidir. Diş derinliği 3 mm.�nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem aracın çekiş performansının karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.

- Kış lastiği seçiminde aracın orijinal lastik ebadından daha geniş tabanlı lastikler kesinlikle kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda lastik izi genişleyeceği ve birim alana düşen ağırlık azalacağı için yağışlı ve karlı yol şartlarında aracın kızaklama riski artırıyor.

- Kış şartlarında lastik havalarını 3 PSI artırmak, zemindeki karlı-buzlu tabakayı yarmayı kolaylaştıracağı için çekişi artırır.

- Kış lastiklerinin kar olmayan yüzeylerde ve sıcak havalarda kullanılmaları lastiğin gereksiz yere yıpranmasına neden olmaktadır.Ayrıca kış lastikleri geniş baklalı olduğundan yerle temas daha az, dolayısı ile tutunma daha az olacaktır. Bu da kayma hareketlerinin karsız yol yüzeylerinde çok daha çabuk başlaması tehlikesini doğurur.

Kaynaklar   : www.lastiknet.com, www.lastik24.com